Vädret Idag Malmö

Sankt Göran Och Draken

Sankt Örjan och draken Sankt Örjan var en from riddare, född i Kapadocien. Han kom en gång under hedendomen till en stad som hette Solena i Lidie land, där fordom Troja låg. Bredvid staden låg en stor sjö i sjön bodde en förskräcklig drake, som dräpte mycket folk, och ingen kunde förgöra honom. De som bodde i staden skulle var dag ge honom två får till föda. Och när de ej gjorde det, då dödade han och åt folk [... ] Då fåren nästan var slut, gav de honom ett får och en människa till daglig föda. Och det drog de lott om [... ] Det hände sig en gång att lotten föll på konungens dotter, hans enda barn. Då blev konungen mycket bedrövad och bjöd för henne guld och silver och halva sitt rike. Men hela folket ropade med mycken vrede: " Alla våra barn har vi givit draken, och du har själv bjudit denna domen. Därför skall du hålla den, eljest vill vi bränna dig inne i ditt hus. " Då utbad sig konungen åtta dagars frist, och omsider förunnande de honom den. När de åtta dagarna var framlidna, kom hela folket till konungen och bad honom utelämna sin dotter åt draken.

Sankt goeran och draken

Säkert är att vi alla har våra "drakar" att kämpa mot, de må vara stolthet, lathet, avundsjuka eller annat av samma slag. Låt oss med Guds hjälp kämpa mot dessa "drakar" så att även vi som sankt Göran kan kallas "sanna soldater för Kristus".

sankt göran och draken hospital

Men hur är det med drakar, finns dem eller har de funnits? Mycket talar för att hela legenden symboliserar något annat. Ett förslag jag fastnat för är att draken står för all ondska och det som är omoraliskt. Prinsessan, klädd som en brud, symboliserar Guds heliga Sanning. Sankt Göran segrar över självaste djävulen. Det som är säkert är att sankt Göran var en uppskattad soldat under den romerska kejsaren Diocletian, och fick betydelse vid det kejserliga hovet. Där lyckades han omvända kejsarinnan Alexandra. Diocletian var hedning och kom att bli en bitter fiende mot allt kristet. Han såg till att döda alla kristna han fann. Hur skulle det gå med sankt Göran som var hans favoritsoldat och dessutom en sann soldat för Kristus? Utan fruktan vände sankt Göran sig till kejsaren och kritiserade honom för att vara så grym. Sen lämnade han den romerska armén. För detta blev han torterad på många sätt och slutligen avrättad tillsammans med Alexandra utanför staden Diospolis i Palestina. Sankt Göran tillhör en av de fjorton nödhjälparna och anropas vid fara, bön om mod och tapperhet.

Bäst som prinsessan stod vid sjön kom riddaren Georg ridande förbi. Han fick se prinsessan, nedstämd och ensam. Riddaren Georg prinsessan vad som stod på och hon berättade att hon skulle offras till den grymma draken. Georg lovade att rädda prinsessan och i samma ögonblick steg draken ur sjön, vred och arg. Riddaren satte sin häst i full galopp och spetsade draken med sitt vassa spjut. Draken föll till marken, sårad men levande. Georg uppmanade prinsessan att binda sitt bälte kring drakens hals och så gjorde hon. I bältet leddes draken till staden och stadsborna blev utom sig av rädsla när de såg draken komma. Då förklarade riddaren att ingen skulle behöva vara rädd och dräpte den sedan. Därefter levde de i frid från den hemska draken.

Den 23 april firas Sankt Georgsdagen över hela världen och runtom hela Sverige samlas scouter för att minnas den tappre riddaren och sedermera helgonet Sankt Georg. Många kårer passar på att ha aktiviteter, ofta läser man legenden om Sankt Georg och draken, arrangerar en fest eller ett evenemang. Sankt Georgsdagen 2020 Årets Sankt Georg-budskap handlar om demokrati och att påverka sin omvärld. Du hittar det fullständiga budskapet här >> Historien om Sankt Georg Sankt Georg, i Sverige även kallad Sankt Göran, Sankt Jörgen och Sankt Örjan, var en riddare som levde på 200- och 300-talen. Man vet inte så mycket om hans liv, men han föddes i nuvarande Turkiet och tjänade som officer i armén. Det sägs att han lyckades omvända kejsarinnan Alexandra till kristendomen och att han därefter blev gripen, torterad och dödad på order av kejsaren. Legenden säger att Sankt Georg vid ett tillfälle räddade en stad och dess prinsessa från en våldsam och hotfull drake. Besöker man Stockholm kan man se en staty av Bernt Notke som heter Sankt Göran och draken.

Storkyrkan

  • Sankt göran och draken saga
  • Tid i thailand
  • Translate svenska norska
  • Sista minuten alperna happy birthday
  • Sankt göran och draken ship
  • Sankt göran och draken michael
  • Sankt göran och draken co
  • Sankt Göran och draken - Stockholm turistguide

Adress: Österlånggatan. Den mytomspunna historien kring Sankt Göran och Draken förkunnar att Göran räddade en hel stads invånare från att bli uppätna av en stor drake. Draken åt befolkningens får och barn. En dag visade det sig att det var kungens dotter som skulle offras till den hemska draken men då kom den ädle Göran till undsättning och dödade draken med sitt spjut. Spännande historia, även om sanningshalten i den inte kan ses som alltför stark. Eller? Denna staty på bilden är en kopia av originalet. Bronsstatyn restes 1912-1913 och är placerad på Köpmantorget vid Österlånggatan. Den "äkta" Sankt Göran och Draken finner du inne i Storkyrkan och är gjord av trä. Statyn är från 1489 och skänktes av riddaren och riksföreståndaren Sten Sture den äldre. Bronsstatyn Sankt Göran och Draken på Köpmantorget på Österlånggatan. GD Star Rating loading… Sankt Göran och Draken, 5. 0 out of 5 based on 1 rating

Statyn Sankt Göran och Draken står på Köpmantorget vid Österlånggatan i Gamla stan. Den är en bronskopia av en likadan träskulptur i Storkyrkan. Den beställdes av Sten Sture den äldre för att alla skulle minnas honom som en Sankt Göran som räddade Stockholm från danskarna. __________________________________________________ På vår promenad i Gamla stan i Stockholm passerar du statyn Sankt Göran och draken. Nedan ser du alla våra olika promenader i Stockholm. Promenaderna rekommenderas varmt till både turister och stockholmare. Klicka på önskad promenad! Promenad i Gamla stan i Stockholm Promenad på Skeppsholmen i Stockholm Promenad på Djurgården i Stockholm Promenad på Södermalm i Stockholm Promenad på Norrmälarstrand i Stockholm

Sagan Invånarna i staden Selene var drabbade av något fruktansvärt. En stor och hotfull drake bodde i en närliggande sjö. Draken tvingade befolkningen att ge honom två får varje dag att äta. Om folket inte gjorde som han befallde tog han livet av människor och åt dem istället. Så småningom fick man ont om får i staden, eftersom nästan alla hade offrats åt draken. Man gav därför draken ett får om dagen och därutöver en människa istället för det andra fåret. För att bestämma vem som skulle offras drog invånarna i Selene lott. En dag ville det sig inte bättre än att kungens av Selene dotter drog lotten och skulle ges som mat åt draken. Kungen blev så klart förtvivlad och bad till folket att han skulle få köpa sin dotter fri med guld och silver, men människorna sade nej. Eftersom de hade offrat sina barn och kungen hade godkänt drakens krav skulle även hans barn offras. I annat fall lovade befolkningen att bränna kungen. Prinsessan klädde sig därför i fina kläder och guldkrona på huvudet. Hon gick ned till sjön och inväntade att draken skulle komma.

Sankt Göran och draken Utan att veta varifrån denna underliga ingivelse att bli katolik kom till mig, när jag 13 år gammal, stod i Storkyrkan i Stockholm blev det att jag kände ett band till kyrkans mäktiga staty av sankt Göran och draken. Det var därför med glädje jag tog mig an denna ikon. Den ursprungliga gyllene legenden talar om en drake som satte en hel by i skräck och var dag krävde att man offrade den två lamm. När lammen tagit slut tvingades man dra lott om vems barn som skulle offra här näst. En dag föll lotten på Kungen. När prinsessan stod där, vacker som en brud, kom sankt Göran förbi ridande och fick höra hela historien om hur prinsessan skulle bli uppäten. Utan att tveka gjorde han korstecknet och red för att strida med draken. Med sin lans lyckades han med det som hela arméer inte lyckats med. Och med ett enda slag dräpte han draken. Genom sin predikan omvände han sedan alla lokalinvånarna till den kristna tron. Kungen gav honom en rik belöning som sankt Göran genast delade ut till de fattiga.

Men S:t Örjan gjorde kors för sig och red mot draken och stack honom genom halsen med sitt spjut och sade till jungfrun: "Kom nu i vår Herre Jesu Kristi namn och bind ditt bälte om hans hals! " Hon gjorde så och ledde draken efter sig till staden som en tam bandhund. Då folk såg draken komma, började de springa. Då ropade S:t Örjan och bad dem stanna och sade: "Var ej rädda, eder skall med Guds hjälp ingen skada ske. Vår Herre har sänt mig hit, och jag ska frälsa eder från denna drake, om ni vill fast tro på Honom och låta er alla döpa. " Och så drap (dräpte) S:t Örjan genast draken. Och konungen och hela hans folk mottog kristendomen och lät sig döpa. Där döptes tjugu tusen män förutom kvinnor och barn. Draken var så stor, att fyra par oxar drog honom ur staden. Konungen bjöd riddaren guld och silver och dyrbara gåvor, men han ville icke ha det utan bad dem ge det åt fattigt folk. Så har S:t Örjan övervunnit och dräpt draken i Jesu Kristi namn och led därefter martyrdöden för Guds skull.