Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar. Grundläggande behörighet krävs för all högskoleutbildning, och är alltså ett minimikrav för att kunna bli antagen. Du kan till exempel få grundläggande behörighet efter att ha läst en gymnasieutbildning, studerat på folkhögskola eller gått på komvux. Grundläggande behörighet på grundnivå På hittar du information om vad som gäller för dig b eroende på var du läst och vilket år. Läs mer om grundläggande behörighet på Grundläggande behörighet på avancerad nivå Om du vill läsa ett program som börjar på avancerad nivå måste du uppfylla kraven för en examen på grundnivå om minst 180 högskolepoäng. Om du inte uppfyller detta krav när anmälningstiden går ut kan du ändå bli antagen, med villkoret att du kommer uppfylla kravet när du börjar på utbildningen. Du måste då styrka behörigheten på din institution/fakultet innan du kan registreras på utbildningen.

  1. Behörighet och antagning - Sveriges Arkitekter
  2. Grundläggande behörighet - UHR:s sidor för vägledare
  3. Det här behöver du ha - Antagning.se
  4. Grundläggande behörighet med vissa kurser och arbete - Antagning.se

Behörighet och antagning - Sveriges Arkitekter

Även om du blir behörig till högskolestudier genom reell kompetens får du inget meritvärde. För att öka dina chanser att bli antagen kan du göra högskoleprovet. Senast uppdaterad: 14 maj 2019

Här nedan hittar du områdesbehörigheter och meritpoäng för olika utbildningar samt information om meritpoängsystemet. Dessa 18 områdesbehörigheter och relaterade meritkurser är för dig som ska ta en gymnasieexamen eller läser på komvux hösten 2012 och framåt och som vill börja studera på högskolan. Du hittar de gamla områdesbehörigheterna och tillhörande meritkurser inom parentes bredvid de nya. Till varje utbildningsområde finns en eller flera områdesbehörigheter kopplade. För att se vilka kurser du måste ha för att bli behörig till ett visst område eller utbildning, klicka på rubriken för det område du är intresserad av och läs mer. De kurser du måste ha kallas behörighetskurser. Till varje områdesbehörighet hittar du även de meritkurser som ger dig så kallade meritpoäng. Du kan läsa mer om meritpoäng längst ned på denna sida. Områdesbehörigheterna här gäller för ämnesplaner i gymnasieskola som infördes 1 juli 2011 (Gy11) och för ämnesplaner i kommunal vuxenutbildning på gymnasienivå som gäller från och med 1 juli 2012 (Vux12) Vissa utbildningar saknar områdesbehörighet men då gäller alltid grundläggande behörighet för högskolan om utbildningen inte är förberedande.

Grundläggande behörighet - UHR:s sidor för vägledare

Universiteten och högskolorna i Sverige har kommit överens om att pröva sökande utan den formella behörigheten utifrån enhetliga krav. Det här görs direkt i antagningen, utan att individen behöver ansöka om det. Det finns också möjlighet att aktivt begära prövning utifrån sin reella kompetens. Svenska, engelska och matematik som i gymnasiet En sökande utan formell behörighet kan uppfylla kraven på grundläggande behörighet om han eller hon kan dokumentera kunskaper i svenska, engelska och matematik. De här kraven överensstämmer med kraven på obligatoriska ämnen i gymnasieexamen. Samhällskunskap och arbetslivserfarenhet Utöver kraven i svenska, engelska och matematik krävs också att individen kan styrka kunskaper i samhällskunskap. Dessutom måste individen ha minst tre års arbetslivserfarenhet som han eller hon skaffat sig efter 19 års ålder. Kravet på arbetslivserfarenhet motiveras utifrån att den här vägen till behörighet inte ska vara en alternativ, snabb väg till högskolestudier vid sidan om gymnasieexamen.

Här kan du som har ett avgångsbetyg med sifferbetyg från gymnasiet läsa om vad som krävs för behörighet, hur betygen räknas och i vilken urvalsgrupp du kommer att konkurrera i. Grundläggande behörighet = det du måste ha Du som har avgångsbetyg från gymnasieskolan från en fullständig, minst tvåårig linje eller specialkurs har grundläggande behörighet, om du har betyg i engelska och svenska som motsvarar minst två årskurser. Betyget i svenska ska vara delat i litteraturkunskap och svenska språket, men du behöver inte ha ett visst betyg i svenskämnena för att bli behörig. Inte heller för betyget i engelska krävs ett visst betyg för att bli grundläggande behörig. Om du inte har betyg i svenska och engelska som motsvarar två årskurser på en linje i gymnasiet, måste du komplettera med Svenska kurs 2 eller Svenska som andra språk kurs 2, eller Svenska kurs B eller Svenska som andraspråk kurs B och Engelska 5, eller Engelska kurs A. Du måste ha lägst betyget E eller Godkänt i de här kurserna.

För dig som inte uppfyller kraven senast 1 juli 2021 Om du inte uppfyller kraven för grundläggande behörighet senast 1 juli 2021 skärps kraven så att du måste ha lägst betyg E i Svenska/Svenska som andraspråk 3, Engelska 6 samt Matematik 1, eller motsvarande äldre kurs/ämne (observera att för Svenska 3 finns ingen motsvarande äldre kurs/ämne). Mellanårsbetyg Du som gick ut gymnasiet under perioden 1995 till 1996 fick avgångsbetyg med sifferbetyg, där alla kurser som ingår i ett ämne finns med. För de här betygen gäller samma regler för grundläggande behörighet som avgångsbetyg med ämnen som beskrivs här ovanför. Du behöver inte ha något visst betyg i Svenska B och Engelska A i ditt avgångsbetyg för att bli behörig. Har du gått ett mellanårsprogram får du tillgodoräkna dig meritpoäng. Läs mer under rubriken "Mellanårsbetyg" här i vänsterspalten. Observera att alla som gick ut gymnasiet under perioden inte har avgångsbetyg från mellanårsprogram. Meritpoäng gäller endast för dig som har avgångsbetyg från mellanårsprogram.

Det här behöver du ha - Antagning.se

Vid ansökningstillfället ska minst 150 hp som kan ingå i en grundexamen kunna redovisas. För vissa program på avancerad nivå som leder till en yrkesexamen kan yrkeslegitimation krävas. Vid ansökan till kurser på avancerad nivå, se respektive kurs för behörighetskrav.

  1. Komplettera för grundläggande behörighet - UHR:s sidor för vägledare
  2. Snabbgross öppettider
  3. Aik sm guld
  4. Behörighet till högskolestudier
  5. Behörighet och antagning - Sveriges Arkitekter
  6. Hur länge får man vabba
  7. En annan väg - Antagning.se
  8. Det här behöver du ha - Antagning.se
  9. Handen som gungar vaggan – Wikipedia
  10. Patent och
  11. Högskolebehörighet och meritpoäng

Info om gymnasiet Här kan du läsa om behörighet för högskola och universitet. Du guidas genom urvalsprocessen och lär dig att skilja på grundläggande behörighet och områdesbehörighet. Du får även lite tips på vad du bör ha i åtanke när du väljer gymnasieprogram för att dina chanser att bli antagen ska bli så stora som möjligt. Grundläggande behörighet För att läsa på universitet och högskola krävs det att du har grundläggande behörighet. Du har grundläggande behörighet om du har: Godkänt i minst 2250 av 2500 gymnasiepoäng, ett godkänt gymnasiearbete samt godkänt i svenska 1, 2 och 3/svenska som andraspråk 1, 2 och 3, Engelska 6 och Matematik 1. Godkänt på 90 procent av kurserna på en fullständig gymnasial vuxenutbildning. En utbildning från en folkhögskola som ger grundläggande behörighet. En utländsk motsvarighet till gymnasieutbildning. Om du inte har grundläggande behörighet från gymnasieskolan måste du komplettera din utbildning genom studier på kommunal vuxenutbildning, komvux, eller på folkhögskolan.

Grundläggande behörighet med vissa kurser och arbete - Antagning.se

Till högskolestudier på grundnivå söker man på sin gymnasieutbildning. Grundprincipen är att en utländsk gymnasieutbildning som ger tillträde till högre studier i utbildningslandet också ger tillträde till högskolan i Sverige. Tips. Innan du börjar läsa, vill vi tipsa om sektionen Snabbkurs i regeltänk under rubriken Ny på jobbet. Flera delkrav måste vara uppfyllda För att en sökande med utländska gymnasiebetyg ska vara grundläggande behörig till högskolestudier i Sverige, måste 3 (och ibland 4) olika delkrav vara uppfyllda. Sökande måste ha: Avslutad gymnasieutbildning som i hemlandet ger tillträde till högre studier. Dokumenterade kunskaper i Svenska 3 eller motsvarande. Dokumenterade kunskaper i Engelska 6 eller motsvarande. Dokumenterade kunskaper i Matematik 1 eller motsvarande (avgångsår 2010 och framåt). Kompletteringar ofta ett måste De flesta sökande med utländska gymnasiebetyg kompletterar sin utbildning med studier vid gymnasial vuxenutbildning. Även studier vid folkhögskola kan ge motsvarande behörigheter.
Behörighet innebär att du uppfyller de förkunskapskrav som krävs för att klara av studierna. Det finns grundläggande behörighet som krävs för alla högskolestudier och särskild behörighet som är specifik för olika utbildningar. Grundläggande behörighet till utbildning på grundnivå Grundläggande behörighet till utbildning på avancerad nivå Särskild behörighet Reell kompetens Överklaga beslut om behörighet Grundläggande behörighet till utbildning på grundnivå Grundläggande behörighet på grundnivå kan uppfyllas på olika sätt, men det vanligaste är en avslutad utbildning på gymnasienivå. Mer information om grundläggande behörighet utifrån vad du har studerat tidigare finns på Grundläggande behörighet på Grundläggande behörighet till utbildning på avancerad nivå Program För att vara behörig till ett program på avancerad nivå ska man ha en examen på grundnivå om minst 180 högskolepoäng eller motsvarande. Kurser För att vara behörig till kurser på avancerad nivå behöver du har studerat på grundnivå.
högskola
January 6, 2023